Varicella zoster alebo ovčie kiahne sú vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša vzduchom. Ich inkubačná doba je dva týždne. Veľmi rýchlo sa prenášajú najmä vo väčších kolektívoch. Po ich prekonaní už získavate celoživotnú imunitu.

 

Tie prvé príznaky sú veľmi podobné chrípke. Dieťa je malátne, má vysokú teplotu a bolia ho svaly. Vzápätí sa mu na pokožke objavia husté malé vyrážky, ktoré postupne prechádzajú do pľuzgierikov. Tie musia prasknúť a následne opadnúť chrastičky.

Lieky na kiahne neexistujú. Podávajú sa len prostriedky, ktoré utlmujú pocit svrbenia. Ak ste kiahne nedostali v detstve, môžete ich dostať aj v dospelosti. Týchto 10 rád vám pomôže zmierniť ich priebeh.

 

1. Dôležité tekutiny

Veľmi podstatné je nezanedbať pitný režim. Vďaka nemu skôr vyplavíte z tela vírus a potom sa zameriate len na liečenie jeho dôsledkov. Taktiež sa vám týmto spôsobom podarí znížiť horúčku a pokožka nebude tak napätá. Dávajte piť deťom rôzne bylinné čaje, čistú vodu a keď máte odšťavovač, tak aj ovocné šťavy. Budú to pokladať za džús a do tela tak dostanete vitamíny, ktoré sú mimoriadne potrebné.

 

2. Prvé dva dni bez vody

Rokmi sa upravuje aj postup liečby. V minulosti bolo po celý čas zakázané kúpanie a sprchovanie sa. Tentoraz túto činnosť zakazujú lekári len v prvé dva dni. Po vyvrcholení vírusu sa už môžu deti normálne umývať. V zahraničí dokonca odporúčajú deťom sprchovať sa až trikrát denne, pretože to zmierňuje svrbenie.

 

3. Hygiena bez kozmetiky

Keď sa už aj potom deti dostanú do kúpeľne, dôležité je nepoužívať akúkoľvek kozmetiku. Povolené nie je ani obyčajné detské mydlo. Musí im postačiť čistá voda, ktorá osvieži pokožku a stlmí pocit napätia. Používajte teplú, nie však horúcu vodu, ktorá ich ešte viac podráždi. V kúpeľni nie je vhodné byť príliš dlho, postačí vám krátka hygienická očista.

 

4. Kúpeľ s ovsenými vločkami, hypermangánom a práškom do pečiva

Z tejto novinky pramení aj ďalšia rada. Deťom by ste mali raz denne pripraviť aj kúpeľ s rôznymi prídavkami. Práve ten im pomôže zmierniť svrbenie. Úplne postačí, ak si v ňom chvíľku posedia a dobre opláchnu pokožku. Prvá alternatíva sa robí z ovsených vločiek. Nechajte pol sáčku vyvariť v litri vody a potom to takto všetko vlejte do plnej vane. Inokedy môžete pridať lyžičku prášku do pečiva alebo sóda bikarbóny, keď budete napúšťať vodu. Použiť môžete aj hypermangán, ktorý poznajú ekzematici. Kúpite ho v lekárni a postačí veľmi malé množstvo, pretože silne farbí. Svrbenie však veľmi rýchlo ustúpi a pokožka má po prvom umytí pôvodnú farbu. Keď deti vyjdú z vane, vodu z pokožky len vysajte uterákom a nešúchajte, aby ste nezoškrabli chrastičky.

 

5. Bylinné prípravky Harmanček, repík, bazalka.

Tieto tri bylinky môžete podávať deťom formou čajov, alebo ich pridať do kúpeľa. Ak máte možnosť, kúpte si aj bylinné prípravky na pokožku, ktoré zmierňujú svrbenie. V tomto smere pomáha aj Fenistil, ktorý by ste mali používať radšej vnútorne.

 

6. Zmeňte stravu

Podávajte deťom také jedlá, ktoré sa odporúčajú aj pri iných kožných problémoch. A teda menej červeného mäsa, veľa zeleniny a ovocia. Radšej jednoduché formy prípravy a žiadne vyprážanie. Menej soľte a koreňte. Toto všetko im zmierni svrbenie.

 

7. Účinné mlieko

Napätie v pokožke zmierňuje aj pitie mlieka. To by však nemalo byť nízkotučné a pokiaľ je to možné, kúpte to originálne kravské. Nájdete ho v automatoch, kde je kvalita podstatne lepšia.

 

8. Čisté nechtíky

Samozrejmosťou je ostrihanie nechtov. Deti sa tak nebudú mať čím škriabať. Musíte však naďalej dbať aj na to, aby mali ruky a tiež nechtíky stále čisté. Len takto sa ubezpečíte, že si do pľuzgierikov nezanesú aj inú infekciu.

 

9. Pľuzgiere nenatierajte

Ďalšia z noviniek v liečbe kiahní. V minulosti sa odporúčali tekuté alebo klasické púdre alebo lekár predpísal mastičku. V súčastnosti sa už odborníci prikláňajú k možnosti, aby pokožka voľne dýchala. Zamerajte sa radšej na iné formy tlmenia svrbenia. Proces hojenia raniek týmito preparátmi totiž nijako neovplyvníte. Chrastičky nechajte voľne vyschnúť a samostatne odpadnúť. Istotne ich nezoškrabujte dole, pretože deťom zostanú jazvy.

 

10. Silikónové gély

Ani pri najväčšej snahe sa vám nepodarí to, aby dieťa nemalo žiadne jazvičky. Pri nepríjemnom pocite svrbenia sa môžu kedykoľvek poškriabať a strhnúť si tak chrastičku skôr. To však už tiež nie je tak veľký problém. V lekárni dostanete rôzne silikónové gély, ktoré sa používajú aj po operáciách. Potierajte nimi jazvy a tie sa zjemnia, časom môžu aj úplne zaniknúť.