Pomôžte deťom pri zápale priedušiek! Chrípka alebo ľahké nachladnutia môžu ľahko skĺznuť až do zápalu priedušiek. Deti si na seba nedajú trošku pozor, prechodia prvú chorobu a potom sa musia vysporiadať s týmto väčším problémom.

 

Sprievodným signálom tohto ochorenia býva aj silný dusivý kašeľ. Ak im chcete pomôcť čo najskôr vyzdravieť, prinášame vám desať tipov, ktoré by ste mali použiť popri užívaní antibiotík.

 

1. Cibuľový sirup

Mnoho detí asi nebude toto spojenie počuť rado. No čo sa týka zápalu priedušiek, je to najlepší prostriedok na vykašliavanie hlienov. Pripravíte ho veľmi jednoducho. Zoberte niekoľko cibúľ, ktoré pokrájate na menšie kúsky. Do fľaši potom vložte prvú vrstvu, ktorú buď zasypete cukrom, alebo na ňu pridáte med. Takto striedajte poschodia a do vrchu. Fľašu dobre uzavrite a položte na teplý radiátor. Do dvoch dní pustí cibuľa šťavu, ktorú budete dávať deťom po lyžičkách aspoň dvakrát denne.

 

2. Majoránkový čaj

Veľmi jednoduchý recept, ktorý dobre uvoľňuje dýchacie cesty. Deťom sa bude ľahšie dýchať a postupne sa uvoľní aj kašeľ. Do hrnca vložte pol litra vody, do ktorej dáte tri plátky citrónu. Vodu nechajte zovrieť a povarte tri minúty. Následne do toho vsypte ešte kopcovú lyžicu majoránky. Nechajte nápoj vyluhovať desať minút a potom predceďte. Primiešajte ešte lyžicu medu a dajte dieťaťu vypiť, pokiaľ je ešte horúci.

 

3. Skorocel

Výborne čistí dýchanie a zbavuje priedušky hlienov. Môžete ho použiť vo viacerých formách. Tá najjednoduchšia je, keď kúpite v lekárni sirup. Vyberajte však taký, kde sa nachádza len čistý skorocel. Následne ho používajte podľa návodu. Druhou alternatívou je príprava čaju. Suché lístky zalejte horúcou, no nie vriacou vodou. Nechajte vyluhovať približne 15 minút. Potom preceďte a môžete podávať. Pomáha aj pri zaľahnutých hlasivkách.

 

4. Mlieko s medom

Odporúča sa ho použiť vždy vo večerných hodinách, najlepšie pred spaním. Dieťa už potom nebude nič iné konzumovať, takže boľavé hrdlo zostáva príjemne obalené upokojujúcim nápojom a navyše môžete naplno využiť všetky protizápalové účinky medu. Vtedy nie je vhodné ani umyť si zúbky, aby mohol med naozaj naplno pôsobiť. Hygienu si jednoducho nechajte na ráno.

 

5. Mrkvová tinktúra

I tento sirup pôsobí vynikajúco pri usádzaní hlienov. Navyše keď sa deťom nevie spustiť nádcha, výborne ju uvoľňujú. Najprv musíte mrkvu vhodiť do odšťavovača. Získanú šťavu potom zohrejete na priamom ohni spolu s medom. Na pol litra sa dáva päť lyžíc medu. Keď bude sirup dostatočne hustý, môžete ho odstaviť a nechať vychladnúť. Potom ho dajte do fľašky a dávajte deťom trikrát denne po jednej veľkej lyžici.

 

6. Domáce masti

V tomto prípade pomáhajú akékoľvek masti. Môžete použiť husaciu, kačaciu, ale aj bravčovú. To podstatné však je, aby ste ju nekupovali v obchode, ale buď si vyrobili alebo zohnali pravú domácu. Takto natrite deťom hrudník, priložte sáčok, aby všetko nezamastili, zaviňte ich do uteráka a potom dobre oblečte. Priedušky sa tak dobre zohrejú a uvoľní sa aj kašeľ.

 

7. Borovicový kúpeľ

Niektoré deti nemajú radi prenikavú arómu, no zato tá vynikajúco uvoľňuje dýchanie a lieči zároveň zápal. Ešte lepšie pomáha, keď dieťaťu urobíte kúpeľ úplne v začiatkoch, aby neboli priedušky tak zasiahnuté. Potrebovať budete čerstvé výhonky z borovice. Tie nasypete do vane a napustite teplú vodu. Dieťa sa okúpe a zároveň to bude pôsobiť aj ako aromaterapia.

 

8. Inhalovanie mäty

Vezmite jednoducho mätový čaj, ktorý vsypete do vody. Nechajte ho prevariť a potom buď vložte do nádobky na inhalovanie, alebo nechajte dieťa nad to nahnúť, prikryte mu hlavu uterákom a môže zhlboka vdychovať liečivé výpary. Výborne to bojuje proti zápalu a uvoľňuje hlieny.

 

9. Baza čierna

Tento čaj pomôže aj pri dlhodobom kašli, keď nezaberajú antibiotiká. Vtedy ho treba piť hneď ráno a pokiaľ je možné, tak aj nalačno. Zalejte bazu horúcou vodou a nechajte vyluhovať. Potom ho preceďte a pridajte ešte veľkú lyžicu medu. Ak by to deťom náhodou nechutilo, môžete pridať ešte pár kvapiek citrónu.

 

10. Zázvor

Najlepšie je ho konzumovať surový postrúhaný, keď sa zmieša s medom. Má však veľmi intenzívnu chuť a navyše aj trošku štípe, takže niektorým deťom nemusí chutiť. Radšej preto skúste urobiť čaj, ktorý dostatočne osladíte medom. Pomáha zároveň aj proti vysokým teplotám.